Wil jij een hotel starten of ga jij een hotelketen overnemen? Dan komt daar nog een hoop bij kijken! Hoe ga jij nou een heel hotel runnen en wat zijn de zaken waar je écht rekening mee moet houden? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben een aantal goede tips voor je verzameld!
Maak een stappenplan
Heb je al een bedrijfsplan waarin precies staat wat jij wil voor jouw hotel? Zo niet, ga daar dan maar eens eerst goed mee aan de slag! Iemand die voorbereid is, komt minder snel voor vervelende verrassingen te staan.
Een nieuw pand of een bestaand hotel?
Als je een nieuw hotel start, zal je op zoek moeten gaan naar een geschikt pand waar je jouw gasten kan onderbrengen. Wat voor soort luxe wil jij jouw gasten aanbieden? Allemaal dingen om rekening mee te houden wanneer je op zoek gaat naar een geschikt pand. Het is in ieder geval goed om hier over na te denken, vandaar ook ons vorige punt. Het bedrijfsplan. Hierin ben jij al op zoek gegaan naar alle informatie die je nodig hebt, een plan van aanpak en wellicht had je al een prachtig pand op het oog.
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Waarom het zo belangrijk is om op tijd een geschikt hotelpand te vinden? Zonder pand kan jij je hotel namelijk niet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Jouw KVK nummer heb je weer nodig om de Belastingdienst op de hoogste te brengen van jouw nieuwe bedrijf, het hotel. Bij de inschrijving van de Kamer van Koophandel ont van je een uniek KvK-nummer een een BTW-nummer.
Welke vergunningen heb je nodig?
Je kan niet zomaar een hotel beginnen, hiervoor heb je bepaalde vergunningen nodig. Denk hierbij aan:
- Een exploitatievergunning voor het runnen van een horecabedrijf.
- Een drankvergunning voor het schenken van drank.
- Een omgevingsvergunning als je wil gaan verbouwen of renoveren dit telt ook voor reclame zoals een bedrijfsnaambord.
- Een terrasvergunning.
Deze vergunningen moet je allemaal bij de gemeente aanvragen.
Schrijf je in bij de NVWA
Horecaondernemers worden gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de naleving van regels die te maken hebben met de hygiene en de voedselveiligheid. Als je een hotel eigenaar bent is het heel goed mogelijk dat je eens in de zoveel tijd een controle krijgt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Schrijf je in bij het NVWA register.
Verder zijn er nog een tal van zaken om rekening mee te houden maar hier kun je alvast mee van start! Vergeet trouwens geen goede horeca software!